Fossielen van een van onze vroegste voorouders die gevonden zijn in een grot in Zuid-Afrika zijn een miljoen jaar ouder dan eerder gedacht, blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.
Zes onderzoekers zijn dit jaar beloond met de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap: de Spinoza- en Stevinpremies. Thea Hilhorst, Klaas Landsman, Corné Pieterse en Ignas Snellen ontvangen de Spinozapremie. De Stevinpremies gaan naar Bas Bloem en Tanja van der Lippe. Het zestal krijgt ieder 2,5 miljoen euro om uit te geven aan wetenschappelijk onderzoek.
Giraffen hebben in de evolutie niet alleen een lange nek ontwikkeld doordat ze zo beter bij hoog hangende blaadjes en ander voedsel konden komen, maar ook doordat een lange nek bij gevechten een grotere kans op een partner betekende. Dat concluderen wetenschappers na onderzoek dat in het vakblad Science is verschenen.
Goudzoekers hebben dinsdag in de permafrost van Yukon, een gebied in het noordwesten van Canada, een gemummificeerde wolharige babymammoet gevonden. Het dier zou meer dan 30.000 jaar geleden op de wereld hebben gelopen, meldt de gemeente.
Archeologen hebben een compleet en relatief ongeschonden Romeins heiligdom ontdekt in het Gelderse Herwen-Hemeling. Romeinse soldaten gebruikten de tempels om hun goden te aanbidden. De vondst is niet alleen voor Nederland, maar ook internationaal, zeer uitzonderlijk, meldt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) maandag.
Wetenschappers in Japan hebben een robotvinger ontwikkeld die gehuld is in een stuk levende huid van een mens. Volgens The Guardian is het een "licht bezwete" robotvinger. De vinger is in staat zichzelf net als de huid van een mens te genezen.
Wetenschappers van het Lawrence Berkeley National Laboratory hebben de grootste bacterie ooit ontdekt. Deze reuzenbacterie is met het blote oog te zien, terwijl kleinere varianten zonder microscoop niet waar te nemen zijn. De ontdekking van de bacterie zet volgens de onderzoekers de wetenschap op zijn kop.
Fossielenjagers hebben op het Britse eiland Isle of Wight botten gevonden van een zogeheten spinosaurus. De vondst wijst erop dat het dier van neus tot staart mogelijk 10 meter lang was. Dat schrijven Britse media, waaronder The Guardian, donderdag.
Wetenschappers hebben de tot nu toe grootste plant ter wereld ontdekt. Het gaat om een veld zeegras van zo'n 200 vierkante kilometer in Shark Bay, een baai op het meest westelijke punt van Australië.