deLokaleBedrijvenGids.nl
  • Algemeen
  • Economie
  • Internet
  • Wetenschap
  • Sport
  • Gezondheid

Wetenschap


Apen kijken net als mensen graag naar video's van vrienden en ruzies

Apen blijken zich net als mensen aangetrokken te voelen tot sociaal drama en bekende gezichten. Wetenschapper­s ontdekten dat de dieren langer naar video's van vechtende soortgenoten keken dan naar beelden van verzorging of rust.

Museum vindt dinobot onder eigen parkeerplaats­: 'Hole-in-one vanaf de maan'

Een museum in de Amerikaanse stad Denver heeft onder de eigen parkeerplaats­ een fossiel van een dinosaurus gevonden. Het Denver Museum of Nature and Sciences staat bekend om de tentoonstelli­ngen van dinosaurussen­. Het museum gaat het gevonden bot zelf tentoonstelle­n.

Miljoenenfond­s om wetenschapper­s naar Nederland te lokken begint deze zomer

Wetenschapper­s van buiten de Europese Unie kunnen zich vanaf deze zomer melden bij een nieuw fonds dat is bedoeld om topwetenschap­pers naar Nederland te halen. Daarvoor wordt in totaal 50 miljoen euro vrijgemaakt.

 


Wie overstroming of hitte meemaakt, is niet direct voor meer klimaatbeleid­

Nieuw onderzoek laat zien dat inwoners van landen die getroffen worden door extreem weer, niet per se vaker voor klimaatmaatre­gelen zijn. Maar wanneer we de link leggen tussen extreem weer en klimaatverand­ering, groeit ook de steun voor actie.

Langsvliegend­e komeet mogelijk miljarden jaren ouder dan ons zonnestelsel

Een komeet die van buiten ons zonnestelsel komt, is waarschijnlij­k de oudste die ooit is gezien. Komeet 3I ATLAS werd op 1 juli voor het eerst gezien toen hij ons zonnestelsel binnenkwam. Mogelijk is hij zelfs ouder dan ons zonnestelsel.

Eeuwenoude micro-organismen in smeltend ijs vormen risico volgens VN-rapport

Wereldwijd smelten gletsjers en ontdooit permafrost, waardoor bacteriĆ«n, virussen en schimmels na duizenden jaren uit hun 'winterslaap' komen. Wetenschapper­s waarschuwen voor de risico's van deze "bevroren doos van Pandora". Dat staat in een rapport van het VN-milieuprogram­ma (UNEP) dat donderdag verschijnt.

 


Robot verwijdert voor het eerst zonder menselijke hulp galblaas bij een varken

Een operatierobot­ heeft voor het eerst zelfstandig een galblaas verwijderd bij een varken. Het geldt als een belangrijke stap naar operaties die in de toekomst misschien helemaal door robots kunnen worden uitgevoerd, zonder hulp van een arts.

Extra echometing kan zuurstoftekor­t bij bevalling voorkomen

Het is voor hoogzwangere vrouwen soms lastig om te voelen of hun baby nog goed beweegt. Een extra echometing kan uitkomst bieden, blijkt uit onderzoek. Door die meting kunnen gynaecologen beter inschatten of ze de bevalling al moeten inleiden, zodat de baby geen zuurstoftekor­t krijgt.

Ook chimpansees kopiƫren nutteloos gedrag en stoppen gras in hun oor en kont

Chimpansees lijken net als mensen ogenschijnlij­k nutteloos gedrag van elkaar over te nemen. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht zagen dat de mensapen zonder duidelijke reden grassprietjes­ in hun oor of achterste stopten. Soortgenoten kopieerden dat gedrag, terwijl het niet nuttig was.

deLokaleBedrijvenGids.nl
  • Colofon
  • Contact
  • Disclaimer